Şarap Şişesini Tirbuşonsuz Açmak

Güzel bir gün, harika bir piknik, özel biri, bir parça ekmek, biraz peynir ve bir şişe şarap. Ama tirbuşon mu yok? Sorun değil. Bir şişe köpeköldüren şarabının açılması için bir çok basit yok var.  Mantarın evdeki bir eşyayla itip çekilmesinden, ayakkabınızı kullanmaya kadar bir çok yöntemle tirbuşon kullanmadan şarabınızın tadını kolayca çıkarabilirsiniz. Eğer şarabınızın içinde bir mantar yüzmesini sorun etmeyecekseniz en kolay yöntem mantarı şişenin içine doğru itmektir. Bir bıçak kullanmak ise her hangi bir kalıntı bırakmadan mantarı çıkarmak için iyi bir yöntemdir. Birkaç farklı yöntem deneyip hangisini tercih edeceğinize karar verebilirsiniz.

Yöntem1 : Mantarı Şişenin İçine İtme 

1Ucu kör bir cisim bulun. Mantardan daha dar, onun içine saplanmayacak, patlatmayacak, mantarı veya şişeyi parçalamayacak bir cisim olmalıdır. Ucuz bir tükenmez kalem ya da keçeli kalem ( fosforlu kalem ya da tahta kalemi de olur) kullanabilirsiniz, işiniz bittikten sonra hala yazıyor olacaklardır. Ayrıca, uzun bir çubuk, silindir yapılı çubuk veya ince bıçak bileyici bile kullanabilirsiniz. Karabina kullanmak da iyi bir yöntem.

2Şişeyi yere ya da sabit bir yüzeye yerleştirin. Sabit durması için kucağınıza da koyabilirsiniz. Ya da masaya da dayayabilirsiniz.

  • Şişeyi duvara karşı koyup yatay bir şekilde batırabilirsiniz. Mantarın kolayca içine girebilmesi için şişenin geniş yerine bastırın. Kaymasını engellemek için şişenin boyun kısmını ve en alt kısmını tutabilirsiniz. Duvarın üzerinde çukur olmayacak kadar sağlam yada korumalı olduğundan emin olun.

3Cismi mantarın üzerine koyun. Mantarlar genellikle şişenin ucuna göre biraz daha yukarıdadır. Eğer mantar şişenin ucuyla aynı boyda ise cisminizi mantarın üzerine koyup hafifçe itin. Bu cismin şişenin yan taraflarından kaymadan yerinde kalmasını sağlayacaktır.

4Mantarı aşağıya itin. Şarap püskürebilir bu nedenle etrafınızda insan olmamasına dikkat edin. Bir elinizle şişeyi bir elinizle cismi tutun. Cismi mantarın üzerine (şişenin içine doğru)  sımsıkı bastırın. Mantar şarabın içine düşünce birazcık sıçrama olacaktır, hazırlıklı olun.

  • Bu seçenek şarabın içindeki küçük mantar parçalarına takılmıyorsanız güzel bir yöntemdir.
  • Etraf ( ve şarabı açan kişinin kıyafetleri) şarabın saçılması ihtimaline karşı lekeye dayanıklı olmalıdır. Bu yöntemi kırmızı şarap ve güzel bir kıyafetinizle ya da halının üstünde denemeyin. İsterseniz mantarı itme aşamasında şişenin boyun kısmına peçete dolayabilirsiniz.

Yöntem2 : Bıçak Kullanarak

1Çakı ya da meyve bıçağı bulun. Bıçak şişenin ağız kısmından geniş olmamalıdır. Mantara daha sıkı tutunması için tırtıklı bir bıçak da deneyebilirsiniz.

  • Bıçağı kullanırken dikkat edin. Kendinizi kesmemeye gayret edin.

2Bıçağı mantarın içine yerleştirin. Öne arkaya tekrar eden hareketlerle bıçağı aşağıya doğru yavaş yavaş bastırın. Bıçak mantarın baş kısmına sıkıca geçmelidir.

3Mantarın yavaşça çıkması için bıçağı öne arkaya döndürün. Bıçak mantarın içine gömüldüğünde bıçağı hafifçe bükün ve yavaşça dışarı çıkarın. Mantar parçalarının şarabın içine dökülmemesine özen gösterin.

4Bıçağı şişe ve mantarın  arasına sıkıştırın. Bıçağı mantarı dışarı çıkarmak için kullanın. Bıçağı, mantarla şişenin kenarının arasına dikkatle yerleştirin. Bıçağı kendinize doğru, mantara eşit basınç yapacak şekilde itin.

  • Boş elinizle şişenin boyun kısmına hafifçe bastırırsanız, bıçakla mantarı itmeniz daha kolay olacaktır.

Yöntem3 : Ayakkabı Kullanarak

1Şarap şişesinin koruyucu kapağını çıkarın. Mantarın üzerini örten herhangi plastik veya folyo olmadığından emin olun. Sadece mantar ve şişe olması gerekiyor. Kapağı çıkarmak için yukarı doğru çekin ve kaydırın. Kaymıyorsa, tırnağını çekin ve çıkarın. Alternatif olarak bir bıçak yardımıyla koruyucuyu baştan sona çizerek, kesip atabilirsiniz.

2Şişeyi ayakkabının ağız kısmına yerleştirin. Ağzına bir şarabı oturtabileceğiniz kadar geniş bir ayakkabı olabilir.( topuklu veya sandalet kullanamazsınız.) Şişenin tabanını ayakkabının tabanına yerleştirin, mantar kısmı size baksın. Şişenin ayakkabının içinde kalması için bir elinizle şişeyi bir elinizle ayakkabıyı tutmanız gerekir.

3Bir elinizle ayakkabının boğazından şişeyi, bir elinizle şişeyi tutarak ayakkabının tabanını duvara vurun. Hem ayakkabıyı hem de şişeyi tutmaya devam ederek birkaç kez daha duvara vurun. Şişe yatay olmalıdır ve sadece şişenin bulunduğu taban kısmını duvara vurmanız gerekir. Ayakkabı şişenizin kırılmasını önleyecektir ama yine de çok sert vurmayın. Birkaç kez vurduğunuz sıkı vuruşlar sayesinde bir basınç oluşacak ve o da mantarı dışarı doğru itmeye başlayacaktır.

  • Eğer piknikteyseniz ve yanınızda bir duvar yoksa, bir direğe ya da ağaca da vurabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek nokta ayakkabıyı veya şişeyi asla düşürmemeniz gerektiği.
  • Şarap şişenize uygun bir ayakkabınız yoksa şişeyi havluya da sarabilirsiniz veya duvarda bir kitap tutup onun üzerine de vurabilirsiniz. Ayakkabının tek amacı şişeyi kırılmaktan korumak.

4Mantarı çıkarın. Mantar şişeden 2-3 cm çıktıktan sonra mantarı parmaklarınızla çekerek kolayca çıkarabilirsiniz. Artık şarabınızın tadına varabilirsiniz.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir