Siğil Acısı Nasıl Geçer?

Şimdiye kadar, muhtemelen kurbağalardan siğil kapmanın bir masaldan fazlası olmadığını düşündünüz. Yine de, birçok insanın aklında bu nahoş görüntülü ve bazen de acılı cilt oluşumlarının nereden ortaya çıktığı hakkında sorular dolaşıyor. Siğiller, virüsler cildinizle temas ettiğinde ortaya çıkar ve enfeksiyona sebep olur. Siğiller genelde şeytan tırnağı veya tıraştan dolayı çentiklenen bölgelerde ortaya çıkar. Bunun sebebi virüsün derinin üst katmanına aralıklardan kolaylıkla sızmasından kaynaklanır.

Dermatologlar her ne kadar sebebini hala bilmeseler de, bazı kişilerin siğil kapma olasılığı diğerlerine göre daha fazladır. Buna ek olarak, çocuklarda insan papilloma virüsünün belirli çeşitlerine karşı yeterince bağışıklık bulunmadığından yetişkinlere göre siğil oluşumuna daha yatkındırlar.

Ne yazık ki siğiller bulaşıcıdır. Bir başkasının vücudundaki siğile dokunarak veya havlu gibi siğilli kişilerin dokunduğu objelere dokunarak siğilin sizin vücudunuza geçmesine sebep olabilirsiniz.

Siğilin sizin vücudunuzdan bir başkasıın vücuduna bulaşmasına sebep olabilirsiniz. Bu sebeple, siğillerinize dokunmamanız veya eğer dokunduysanız hemen ardından ellerinizi yıkamanız gerekir. Eğer tıraş ettiğiniz bölgelerde siğiliniz varsa, siğilin üzerini tıraş etmenin jilete geçen virüsün bir başka bölgeye yayılmasına sebep olacağını aklınızdan çıkarmayın.

Eğer dikkatlice bakarsanız, birçok siğilin üzerinde küçük tohumlara benzer siyah noktalar görebilirsiniz. Bu parçacıklar gözle görülebilir kan damarlarıdır ve siğile besin ve oksijen sağlar.

Cilt siğilleri engellenemese de, siğil oluşma riskini azaltmak veya etkilerini en aza indirmek için alabileceğiniz birçok önlem mevcut. Yapmanız gereken en önemli şeylerden biri ellerinizi düzenli olarak yıkamak olacaktır. Bunun yanında, cildinizi sağlıklı, nemli ve kesiklerden uzak tutmalısınız. Eğer tırnaklarınızı veya kütiküllerinizi yiyorsanız, bırakmak için elinizden geleni yapın. Tırnak yemek virüsün cildinize nüfuz etmesi için bir aralık yaratır. Spor salonu veya diğer umumi alanlarda temiz havlu kullanmaya dikkat edin ve mutlaka soyunma odalarında veya duş esnasında terlik giyin.

Bazı siğiller tedaviyle yok olurken bazıları ise yok olmaz. Tedavi edilebilen siğillerin dahi tamamen ortadan kalkması aylar ve hatta yıllar alabilir. Bunun yanında, her bir siğilin türediği bir ana siğil olabileceğini aklınızda bulundurun. Birçok dermatoloğa göre meydana çıkmalarının hemen ardından siğiller evde veya doktor kontrolünde mutlaka tedavi edilmelidir.

Yaygın siğiller için, birçok dermatolog ilk birkaç ay için reçetesiz satılabilen ürünlerle tedavi yapmanın oldukça yardımcı olacağı konusunda aynı fikirde. Eğer siğilleriniz bu süre içerisinde yok olmazsa, ya da daha kötüye giderse, tıbbi yardım almak akıllıca olacaktır. Dermatologlar reçetesiz satın alınabilen ilaçlara göre çok daha kapsamlı tedaviler ve siğil yok etme tekniklerine sahiptir.

Evde yapılan tedavilerin etki göstermesi her ne kadar aylar alabilse de, salisilik asit kullanılarak yapılan solüsyonlar doğru kullanıldığında siğil tedavisinde oldukça yardımcı olacaktır. Bu noktada yönlendirmeleri doğru takip ettiğinizden emin olun. Siğil tedavisini takip eden günde yalnızca bu tedavi için kullanılan bir ponza taşı veya  bir tırnak törpüsü kullanarak ölü deriyi tamamen kaldırın. Tırnak törpüsünü başka amaçlar için kullanmayın. Aksi takdirde virüsün yayılmasına ve vücudunuzun başka bölgelerinde siğil oluşturmasına sebep olursunuz. Siğil tedavisi bittiğinde tırnak törpüsünü de atın.

Bazı insanlar selobant veya tırnak cilası yardımıyla da virüsün tıkanarak siğilin yok edilmesini sağlayabilir. Yine de bu yöntem salisilik asit kadar başarılı olmayacaktır. Selobantı bir siğil çıkartıcı yama olarak kullanabilirsiniz. Bantı siğilin üzerine uygulayın ve yaklaşık altı gün boyunca bekletin. Altı günün sonunda, bantı çıkarın ve siğili suya batırarak bir ponza taşı yardımıyla kaldırın. Siğilden tamamen kurtulmak için işlemi tekrarlayın.

Yapılan doktor tedavileri siğilin cinsine bağlı olarak değişebilir. Çok fazla rahatsızlığa sebep olmayan çabuk seçenekler arasında siğili sıvı azot ile dondurmak ve yakmak yer alır. Bazı durumlarda, özellikle inatçı siğillerde dermatoloğunuz lazer tedavisini uygun görebilir. Fakat bu tip tedavinin diğer seçeneklerden daha iyi olduğunu kanıtlayan bir bulgu henüz yoktur.

Doktorunuz siğilin üzerine kantaridin adı verilen bir kimyasal da uygulayabilir. Bu kimyasal siğilin üzerini kaplayarak siğilin altına bir kabarcık oluşturur. Kabarcığın üzerindeki deri öldüğünde, bu deri siğilin bir parçasını da içerdiğinden kolaylıkla kaldırılabilir.

Diğer seçenekler arasında siğilin cerrahi müdahale ile alınması, enjeksiyon veya bağışıklık sisteminin siğillere karşı direncini artırıcı belirli ilaçlar yer alır.

Kaynak:

  • http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/warts-faq-questions-answers?page=1

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir