Şişkinlikten Nasıl Kurtulurum

Şişkinlik çok sıkıntılı bir durumdur ve genelde birçok şişkinlik kendini sürekli olarak tekrarlar. Beslenme düzeninizi değiştirerek ve fiziksel aktivitelerinizi artırarak şişkinlikten kurtulabilirsiniz. Kısa süreli rahatlamalar içinse, reçetesiz satın alınabilen ilaçlar veya kısa süreli tempolu yürüyüşleri tercih edebilirsiniz. Kısa ve uzun dönemli şişkinliklerin tedavileri hakkında bilmeniz gerekenler için okumaya devam edin.

Yöntem1: Fiziksel Çözümler

1Şişkinlik hissettiğiniz durumlarda yürüyüşe çıkın. Aşağı yukarı 5 ila 20 dakikalık tempolu bir yürüyüş sindirim sisteminize yardımcı olur.

  • Sakin ve yavaş yürüyüşlerden ziyade tempolu yürüyüşleri tercih edin.
  • Yürüyüş midenizdeki rahatsızlığın engellenmesine yardımcı olurken aynı zamanda fiziksel aktiviteyi devam ettirmeniz besin ve sıkışan havanın sindirim sistemi boyunca hareketini sağlar. Hızlanmış kalp atışı ve nefes alış verişi sindirim kaslarının kasılması sağlayarak hava ve besinin bağırsak boyunca ilerlemesini sağlar.
  • Ter dökecek şekilde yapılan uzun ürüyüşlerin vücudunuza ek faydası olacaktır. Ter üretimi sindirim sisteminde sıkışan besinlerin salınımını ve şişkinliğe sebebiyet veren fazla suyun atımını sağlar.

2Saunaya girin. Saunaya girerek ve adet döngünüz boyunca vücudunuzda tutulan fazla suyun atımını sağlayarak şişkinliği azaltabilirsiniz.

3Karnınıza baskı yapın. Karın altı batın bölgenize nazikçe baskı yaparak karnınızdaki fiziksel stresi azaltabilirsiniz. Bu durum aynı zamanda bölgesel kasılmayı ve şişkinliği de azaltır.

  • Beş dakika boyunca, belinizin üst bölgesinden dört parmağınız ile dairesel hareketlerle karnınıza bası uygulayın. Bu teknik aynı zamanda Acupressure olarak da bilinir.

Yöntem2: Tıbbi Tedavi

1Reçetesiz ilaçlarla tedaviyi deneyin. Bu noktada tercih edeceğiniz ilaç belirtilerinize ve bunların potansiyel sebeplerine göre belirlenir.

  • Şişkinliklerin çoğu sindirim sisteminde biriken hava ve gaz kaynaklı olduğundan, simetikon içeren ve ağızdan alınan ilaçlar kullanılabilir. Köpürmeyen içerikli bu ilaçlar gaz oluşumunu keserek şişkinliği azaltır.
  • Eğer şişkinliğinizin laktoza karşı tahammülsüzlükten kaynaklandığını düşünüyorsanız, vücudunuzun laktoz seviyesini düzenleyici içerikte reçetesiz ilaçlar satın alabilirsiniz.
  • Eğer şişkinliğiniz adet döngünüzden kaynaklanıyorsa, kramplarınızı ve şişkinliğinizi azaltan reçetesiz ilaçlardan birini tercih edebilirsiniz.

2Sorununuz ilerlerse doktora görünün. Eğer ev yöntemleriyle tedavi edemediğiniz ve sürekli tekrarlayan şişkinliğiniz varsa veya şişkinliğinizle beraber başka ağır belirtiler de gösteriyorsanız, oluşabilecek tehlikeli durumları engellemek için bir doktora görünmeniz gerekebilir.

  • Şişkinliğinizin yanı sıra ishal, kabızlık veya ağır karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, kanlı dışkı, belirgin kilo kaybı, ateş ve göğüs ağrısı rahatsızlıkları görülüyorsa mutlaka doktora görünün.
  • Bu tarz şişkinlikler rahim kanseri, bağırsak sendromu veya Çölyak hastalığından kaynaklanabilir.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir