Şizofreni Belirtileri Nasıl Azaltılır

Şizofreni, belirli semptomların varlığı ve yokluğu ile karakterize edilen kronik bir beyin hastalığıdır. Şizofrenide mevcut pozitif semptomlar, bilişsel sorunlar / dağınık düşünme ve sanrılar veya halüsinasyon deneyimini içerir. Negatif semptomlar, duygusal ifadenin belirgin yokluğunu içerir. Şizofreni semptomlarını en aza indirmenin en etkili yolu ilaç, destek hizmetleri ve terapi kombinasyonudur.

Doğru Teşhis Almak

1Bir tıp uzmanı ile görüşün. Şizofreninin doğru teşhisi, semptomların tedavisinde gereklidir. Şizofreni tanısı koymak zordur, zira bir takım zihinsel sağlık koşulları ile aynı özellikleri paylaşır. Bir pratisyen hekimden, size doğru teşhisi sağlayabilecek bir psikiyatr, psikolog veya başka bir uzman önermesini isteyin.

  • Şizofreni için ortalama başlangıç yaşı erkekler için ergenlik döneminin sonlarından 20’li yaşların başlarına, kadınlar içinse 20’leri yaşların sonlarından 30’lu yaşların başlarına kadarki dönemdir. Şizofreni, 12 yaşından küçük çocuklarda veya 40 yaş üstü erişkinlerde nadiren teşhis edilir.
  • Gençlerde şizofreni teşhisi güçtür. Bunun nedeni, hastalığın ilk işaretlerinin gençler arasında yaygın olan davranışları içermesidir – arkadaşlardan kaçınma, okula daha az ilgi göstermesi, uyku sorunları ve sinirlilik bunlar arasında yer alır.
  • Şizofreni oldukça genetik bir durumdur. Şizofreni olan bir akrabanız varsa, bu hastalığın tanısı konma şansınız sıradan bir insanda olduğundan daha yüksektir.
  • Afro-Amerikanlar ve İspanyol kökenli kişilerin yanlış teşhis edilme ihtimali daha yüksek olabilir. En iyi tedavi seçeneklerini sağlamak için şizofreninin azınlık topluluklarını nasıl etkilediğini anlayan bir sağlık uzmanı bulmaya çalışın.

2Şizofreni semptomlarını öğrenin. Şizofreni teşhisi konulması için, bir kişinin semptomların hepsine sahip olması gerekmez. Bu semptomlardan en az ikisini belirli bir süre boyunca göstermelidir. Belirtilerin kişinin işlevini yerine getirme kabiliyeti üzerinde gözle görülür bir etkisi olmalıdır ve bunun sebebinin uyuşturucu kullanımı gibi başka bir neden olmaması gerekir.

  • Delüzyonlar veya halüsinasyonlar, şizofreni ile en sıkı ilişkili semptomlardır. Halüsinasyonlar işitsel veya görsel olabilir. Bu semptomlar genellikle psikotik ataklarla ilişkilidir.
  • Düzensiz konuşma, kişinin bilişsel düzensizliğinin bir fonksiyonudur. Kişi anlaşılması zor olabilir, bir konunun üzerinde duramayabilir ya da kafa karıştırıcı ve mantıksız şekilde tepki verebilir. Hayali sözcükler kullanabilir veya tamamen uydurma bir dilde konuşabilir.
  • Dağınık davranış şizofreni nedeni ile kişinin geçici olarak bilişsel işlev kaybını yansıtır. Bir görevi tamamlamakta güçlük çekebilir veya sıradan beklentilerin ötesine geçen bir konuya tahammül edemeyebilir.
  • Katatonik davranış şizofreninin bir belirtisi olabilir. Kişi konuşmadan saatlerce oturabilir. Çevresinden haberdar olmayabilir.
  • Şizofrenin negatif belirtileri genellikle depresyon ile karıştırılır. Bunlar, duygusal ifade eksikliği, günlük aktivitelerden yoksunluk ve / veya daha az konuşma içerir.
  • Birçok kez, şizofreni hastası bu semptomlardan rahatsızlık duymaz ve sonuç olarak tedaviye direnç gösterir.

3Belirtilerinizin en iyi yargıcı olmayabileceğinizi kabul edin. Şizofreninin en zorlu özelliklerinden biri delüzyonel düşüncenin tanınmamasıdır. Düşünceleriniz, fikirleriniz ve algılarınız başkalarına sanrısal olarak görünürken, size göre mükemmel derecede normal görünebilir. Bu, genellikle şizofreni hastası ve ailesi ve toplum arasında büyük bir gerginlik kaynağı olur.

  • Şizofreni teşhisi konan insanların neredeyse yarısı delüzyonel düşüncelerini tanımada güçlük çekmektedir. Terapi, bu eksiklik konusuna değinmelidir.
  • Korkunç veya endişe verici algılamalar ve diğer belirtileri üstesinden gelmek için yardım istemeyi öğrenmek, şizofreni ile iyi yaşamanın merkezinde yer alır.

Kaynak

  • https://www.nami.org/Learn-More/Mental-Health-Conditions/Schizophrenia/Overview
  • http://www.wikihow.com/Minimize-Symptoms-of-Schizophrenia
  • http://www.schizophrenia.com/research/hereditygen.htm

Orkun Günderen

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir