Şizofreni Biriyle Nasıl Yaşanır

Şizofrenisi olan biriyle yaşamak son derece zorlayıcı olabilir. Bununla birlikte, öyle davranmasa da sevdiğiniz kişinin size ihtiyacı olduğunu unutmamak gerekir. Sizin ve onların hayatını nasıl kolaylaştıracağınızı öğrenmek için 1. adımdan başlayın.

Bilgi sahibi olmak

Yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri şizofreni hastası olan sevdiğinizin neler yaşadığı hakkında bilgi sahibi olmaktır. Şizofreninin iniş çıkışlarını bilmek daha iyi bir ev ortamı oluşturmanıza yardımcı olabilir.

1Şizofreninin ne olduğunu öğrenin. Şizofreni, ilaç ve terapi ile kontrol altında tutulabilen ciddi bir beyin hasarıdır. Şizofreni kişinin düşüncelerini, duygularını ve genel olarak dünyayı nasıl algıladığını değiştirir. Bu sebeple şizofreni hastası kişilerde halüsinasyonlar ve kuruntular yaygındır.

2Halüsinasyonların ve kuruntuların ne olduğunu anlayın. Halüsinasyonların anlamı aslında olmayan şeyler görmek ve olmayan sesler duymaktır. Kuruntularının olması ise kişinin yanlış düşüncelerini doğru kabul etmesidir. Başka kimsenin duyamadığı sesleri duymayı halüsinasyonlara örnek olarak verebiliriz. Şizofreni hastasının başka birinin kendisinin aklını okuyabildiğini sanması ise bir kuruntu örneğidir.

3Şizofreninin diğer yan etkilerini öğrenin. Kişinin gerçekle kurguyu ayıramaması (psikoz) şizofreninin tipik bir belirtisi olmasına rağmen tek belirtisi bu değildir. Şizofreni hastaları ilgi ve kontrol kaybı, konuşma sorunları, depresyon, hatırlama güçlüğü ve ruh halinde ani değişimler gösterebilir.

4Şizofreni ile ilişkili problemleri nelerin kötüleştireceğini öğrenin. Genelde Tedavinin bırakılması hastalığın semptomları kötüye gitmesiyle sonuçlanır. Ayrıca madde bağımlılığı, diğer hastalıklar, psikososyal stres ve tedavide kullanılan ilaçların yan etkileri de semptomları kötüye götürebilir.

5Şizofreninin nasıl tedavi edildiği hakkında bilgi edinin. Şizofreninin tamamen tedavi edilmesi mümkün olmasa da semptomlar genelde uygun bir tedavi yöntemiyle kontrol altına alınabilir. Tıbbi tedavi gören hastaların% 50’sinde önemli oranda düzelme yaşanmaktadır. Bununla birlikte şizofreninin sadece ilaçlarla tedavi edilemeyeceğini de unutmamak gerekir. Tedavi psikolojik ve psikososyal terapilerle birleştirildiğinde, hastalık daha çabuk kontrol altına alınabilir.

6Beklentilerinizi gerçekçi tutun. Gerçek şu ki, şizofreni ile mücadele eden insanların% 20 ila 25’inde bir iyileşme yaşanırken ve yaklaşık% 50’sinde kalıcı veya aralıklı semptomlar devam edecektir. Birçok kişi sevgisi ve desteğiyle şizofreni hastası olan sevdiklerini tedavi edebileceklerini düşünüyor. Sevgi ve destek hastalığın tedavi sürecinde büyük bir faktör olmakla birlikte, beklentilerinizi gözden geçirip, gerçeği yansıttıklarından emin olmalısınız.

Kaynak

  • https://psychcentral.com/lib/illuminating-13-myths-of-schizophrenia/
  • http://www.wikihow.com/Live-with-Someone-with-Schizophrenia
  • https://www.nimh.nih.gov/health/topics/schizophrenia/index.shtml

Gamze Ertuğrul

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir