Sporcular için Günde 9000 Kalori Nasıl Alınır?

En üst düzey sporcular idman programları vasıtasıyla çok fazla kalori yakarlar, dolayısıyla beslenme aracılığıyla yine o kadar kalori almaları gerekmektedir. Hem Amerikan futbolu defans ve Yıldızlar karması oyuncusu JJ Watt hem de tarihte herkesten çok Olimpiyat Altın Madalyası almış olan Amerikalı yüzücü Michael Phelps, sıkı idmanlarını sürdürebilmek ve kas kütlelerini geliştirmeye devam edebilmek için bir günde 8000 ile 10000 kalori arasında kalori ihtiyaçları olduğunu rapor ettiler. Bu atletlerin ki gibi bir seviyede antrenman yapıyorsanız dengeyi korumak için kalori almalısınız; sadece bunu sağlıklı bir şekilde yaptığınızdan emin olun.

Beslenme Düzeninizi Değiştirin

1Miktar olarak az, ancak yüksek kalorili yiyeckler seçin. Günde 9000 kaloriye ulaşabilmek için her öğünde maksimum seviyedeki kalorili yiyeceklere odaklanmalısınız. Diyetisyenler, her lokmasında çok miktarda kalori bulunduran yiyeceklere ‘yoğun kalorili’ ismi verirler. Bu yiyecekler kendinizi çok fazla doymuş hissetmeden kalori almanıza yardım eder. Sağlıklı kalabilmek için aynı zamanda besin değeri yüksek olan yoğun kalorili yiyeceklere odaklanın. Besleyici ve kalori yoğunluklu yiyeceklerin bazı örnekleri şunlardır:

  • Fındık
  • Fıstık ezmesi, badem ezmesi gibi fındık ezmeleri
  • Kuru meyveler, mesela kurutulmuş muz dilimleri
  • Mango ve avakado gibi yoğun taze meyveler

2Kalori için yapmanız gerekenler; Kalori alımınızı artırmanın tek yolu yemek değil. İçecekler, beslenmenize öğün aralarında ya da aç hissetmediğiniz zamanlarda kalori ekleyebilmek harika bir yoldur. Unutmayın, amaç sadece yüksek kalorili bir içerik değil; besleyici değerleri yüksek olan kalori yoğunluklu içecek tüketmeyi deneyin.

  • Beslenme programınızdaki suyu elma, üzüm ya da portakal gibi yüksek kalorili meyve suları ile değiştirin. Her biri sizi çok tok hissettirmeyecek harika seçimlerdir.
  • Smoothieler (meyve püresiyle hazırlanan içecekler) sağlıklı bir şekilde çok miktarda kalori almak için harika bir tercih. Eğer kendi smoothienizi hazırlayabiliyorsanız, içine protein tozu, yoğun meyveler, kremamsı sıvılar ya da yoğurt ekleyin.
  • Yoğun kalorili yiyeceklere daha çok boş alan bırakabilmek için öğünleriniz sırasında aldığınız sıvıyı kısıtlayın fakat sağlıklı bir hidrasyon seviyesini koruduğunuzdan emin olun.

3Beslenme programınızı amaçlarınıza uygun şekilde düzenleyin. Günde 9000 kalorili bir diyete geçmeden önce amacınız ne olduğunu bilmek önemlidir.  Farklı alanlardaki sporcular performanslarını maksimum seviyeye çıkarabilmek için farklı tür besinlere ihtiyaç duyarlar.

  • Bir dayanıklılık sporcusu olmak için antrenman yapıyorsanız, antrenmanınız sırasında kaybolan kaslarınızın yeniden inşa edilebilmesi için, beslenme programınıza her gün vücut ağırlığınızın her 500 gramı için 0.5 ile 0.7 gram protein dahil etmelisiniz.
  • Ağır siklet antrenmanları yapıyorsanız, her gün alacağınız protein miktarı vücut ağırlığınızın her 500 gramı için 0.7 gram ile 0.8 gram arasında olmalıdır. Bu vücudunuza sadece hasara uğramış kaslarınızı iyileştirmek için değil aynı zamanda yeni kasların oluşturulması için lazım olacak amino asidi temin eder.
  • Beslenme programınızdaki diğer önemli besinlerin pahasına protein alımınızı artırmayın. Sağlıklı kas gelişimi ve korunması aynı zamanda her gün karbonhidrat ve sağlıklı yağ tüketmenizi de gerektirir. Protein uğruna bunların ihmal edilmesi vücudunuzun proteini kas gelişimi ve muhafazası için değil enerji için kullanmasına sebep olabilir.

4Sağlıksız yiyeceklerden uzak durun. Kalorili alımınızı artırmanın en kolay yolu bir yığın dondurma ve yağlı pizza yemek gibi görünse de çok miktarda tüketeceğiniz sağlıksız yiyecekler diğer sağlık problemlerine sebep olabilir.

  • Önemli olan tek şey kalori değildir. Yiyeceklerinizdeki besin değerleri de en az onun kadar önemlidir. Beslenme programınızın sağlıklı olabilmek için ihtiyaç duyduğunuz besinleri sağladığından emin olun.
  • Besin değeri düşük gıdalar (abur cuburlar) ve yağlı alışkanlıklar kolesterolünüzü ve tansiyonunuzu yükseltebilir. Çok fazla doymuş yağ kalp krizi ve felç gibi kalp-damar hastalıklarına dahi yol açabilir.
  • Son zamanlarda yapılan araştırmalar da doymuş yağların vücudunuzdaki insülin üretimini etkileyebileceğini ve diyabet gibi diğer sağlık problemlerine sebep olabileceğini ileri sürüyor.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Eat-9000-Calories-Per-Day

 

Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir