Suçluluk Duygusu ile Nasıl Başa Çıkılır?

Suçluluk duygusu, yaşaması en korkunç olan duygulardan biridir. Bu duygu sizinle birlikte yaşayan ve her geçen büyüyen yoğun bir duygudur. Bazı durumlarda doğal olan bu duygu bir noktadan sonra sağlığınızı etkileyecek şekilde günlük yaşamınızı aksatmaya başladıysa ortada ciddi bir sorun var demektir.İnsanların çoğu genellikle suçlu hissetme konusunda kendilerine engel olamamaktadır. Yaşadıklarından ya da almış olduğu kararlardan dolayı derinden suçluluk duygusunun esiri olmaktadırlar. Ailenizden birilerinin, yakın arkadaşlarınızın veya diğer insanların da  yaşam içerisinde hatalı olabilecekleri, kendilerini suçlu hissedebilecekleri davranışlar sergileyebileceklerini unutmayın. Tabi bunu belirtirken onların herhangi bir yanlış davranışı sizin yanlış davranışınızı örtbas etmeyecektir. Ya da sizin yanış davranışınız onların yanlış davranışlar sergilemesini tetiklememelidir. Herkes kendi davranışından sorumludur ve hatalar affedilebilir olduğu için vardır.  Affedilmeyle birlikte güven tazelenmiş ve yaralar iyileşmiş olur. Hataları, pişmanlıkları en aza indirgeyip suçlulukla nasıl baş edeceğiniz hakkında daha detaylı bilgilendirme için okumaya devam edebilirsiniz.
[the_ad id=”17227″][the_ad id=”17228″]
 

Adımlar:

sucluluk-ile-nasil-basa-cikilir-adim11Suçluluk hissinin kaynağını anlamaya çalışın. Bir kalem ve not defteri ile düzenli olarak yaptığınız eylem ve o eylem karşılığında hissettiğiniz duyguları not tutun. Bunu sürekli yapmak zor gelebilir ama sonunda suçluluğun ana kaynağını bulmanıza yardımcı olacak bir yöntemdir. Not defterindeki listeyi düşünün ve içinden şunu yapmamış olsaydım daha iyi olurdu dediklerinizi bir köşeye ayırın. Listedekilerden sizi düşündüren bir şey varsa bu muhtemelen sizi suçlu hissettiren şeydir.[mam][mom]

 

sucluluk-ile-nasil-basa-cikilir-adim22Bu duyguyu oylayın. İlk bakışta bu fikir size saçma gelebilir ama temelde yardımcı olabilecek bir yöntemdir. Ne kadar kötü harekette bulunduğunuzu ve ne kadar suçlu hissettiğinizi ölçeklendirin. Bu oylama işlemiyle ne kadar kötü bir şey yaptığınız ve onun sonucunda ne kadar suçlu hissettiğinizi değerlendirmiş olacaksınız.  Bu sayede suçluluğun kaynağına erişmiş olacaksınız.

 

3Yapabileceğiniz şeyleri düşünün. Sizi suçlu hissettiren şey bir ihmalden dolayı ya da bir hayvana, insana karşıysa, o insan ve hayvan yaşadığı sürece bunu değiştirmeniz mümkündür. Bunu nasıl düzelteceğinizi düşünün ve bir köşeye ne zaman, nerede, nasıl düzelteceğinizi yazın. Suçluluk hissettiğiniz şey ölümcül bir şey olmadığı sürece düzeltilebilir bir şeydir, olaya bu açıdan bakmanız bunun için ilk adım demektir. Bunları düşünüp işin içinden çıkılmaz bir ikilemin içine girmenin hiç bir anlamı yoktur. Bu tamamen olayı daha kötü getirecektir. Kötü düşünceleri kafanızdan fırlatın.

 

4Suçlu hissetmenizin nedenlerini daha iyi kavradıktan sonra onu aşmanız gerekir. Bunun için güvendiğiniz bir arkadaşınızdan ya da alanında uzman bir psikologtan yardım alabilirsiniz. Ölümcül bir hata değilse her zaman bir çıkış yolu, telafi mümkündür.

 

sucluluk-duygusu-ile-nasil-basa-cikilir-adim55Affetmeyi öğrenin. İnsan için belki de en zor şeylerden biri de kendisini affetmesidir. Suçluluk sonrasında yapabileceğiniz şey onu telafi etmek ve kendinizi affetmektir.
[the_ad id=”17269″][the_ad id=”17268″]

 

 

İpuçları:

  • Bütün insanlar zaman içerisinde yanlış şeyler yapabilir. Bundan dolayı yanlış davranışta bulunduğunuz bir arkadaşınız varsa bunlar muhtemelen zamanla sizi affedecektir.
  • Bütün bu süreçler zaman alacak ama uzun vadede iyi sonuçlar verecektir.
  • Bazen içinizde öfke dolup taşabilir. Bunu insanlara yanlış davranarak değilde herhangi bir faaliyetle uğraşarak üzerinizden atmanızda fayda var.
  • Sürekli kendinizi suçlamaktan vazgeçin. Her yaşanan olayda hatalı siz olmayabilirsiniz, bunu aklınızdan çıkarmayın.
  • Yaşamda var olan duygularla yaşamaya alışmalısınız. İnsan yaşamı boyunca hemen hemen tüm duyguları tadacaktır, bu kaçınılmaz bir şeydir.

 

 

Uyarılar:

  • Kafanızda bu suçluluk hissini sürekli tutarak yaşamak hayattan bezmenize sebep olabilir, en güzeli duygularınız sürekli paylaşabilecek birilerinin olması ve bunları onlarla paylaşmaktır.
  • Tüm bu anlatılanlara rağmen hala bir düzelme olmuyorsa psikolojik tedaviye başvurmanız gerekebilir.
Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir