Tekrarlayan Düşükleri Önlemek

Hamileliklerin yaklaşık yüzde yirmisi düşükle sonlanabilir. Biyolojik faktörlerden yaşam şekline kadar birçok faktör kadınların düşük yapma riskini artıracak yönde etki gösterebilir. Doktorlar genellikle düşüklerin hayat tarzında değişikliklerle engellenebileceğini düşünse de genellikle düşüklerin sebebi annenin elinde olmayan biyolojik problemlerden kaynaklanır. Tekrarlayan düşüklerden kurtulmanın bilimsel olarak kanıtlanan bir yöntemi olmasa da doktorunuzla yakın işbirliği içerisinde olmak ve sağlıklı bir yaşam tarzına adapte olmak düşüğün tekrarlanmasını engellemeye yardımcı olabilir.

Bölüm1 : Doktor ile İşbirliği Yapmak

1Hamile kalmadan önce doktorunuzla görüşün. Tekrar hamile kalma denemelerine başlamadan önce daha önceki dönemlerinizde yaşadığınız sorunlarla ilgili danışmanınızla görüşmeyi ihmal etmeyin. Testler ve laboratuvar çalışmalarından yardım alarak kromozomal bir bozukluk, cinsel hormonel rahatsızlıklar ve düşüğe sebep olabilecek diğer sebepler hakkında bilgi alın.

  • Düşüğün olası bir çok sebebi vardır ve bu yüzden her durumda aynı testlerin uygulanması beklenemez. Doktorunuzla dürüst ve net bir şekilde konuşup, aile ve tıbbi geçmişiniz hakkında bilgi vererek size en uygun tedavi hakkında bilgi alın.
  • Özellikle sizin veya eşinizin üreme organlarında kist oluşumu veya daralma gibi sorunlar varsa, bu durumu doktorunuzla paylaşmayı unutmayın.

2Kan grubunuzu test ettirin. Kan grubunuz Rh- faktörü için negatif sonuç veriyorsa, RhoGAM dozunu azaltmanız gerekebilir. Kan uyuşmazlığı problemini engellemek için bu durum size yardımcı olabilir.

  • RhoGAM injeksiyon ile vücuda verilir ve genelde kendi Rh- negatif ve bebeği Rh- pozitif olan anneler için tercih edilir.

3Hormon dengesizliğini dikkate alın. Hormon dengesizliği polikistik over sendromu ve endometri sendromundan kaynaklanabilir. Geçmişte bu gibi rahatsızlıkları yaşadığınızı biliyorsanız veya tiroid ve böbrek üstü bezlerinizden birinde problem olabileceğinden şüpheleniyorsanız doktorunuza başvurarak hormon testi yaptırın.

  • Hormonal dengesizliğe işaret eden belirtilerden bazıları kilo alma, çok ağır geçen adet dönemi, düzensiz adet dönemi, baş ağrısı, sırt ağrısı ve daha fazlası olabilir.
  • Hormonal dengesizlikler ilaçla veya doktorunuz tarafından sağlanan terapi ile atlatılabilir.
  • Hormon desteği almaya başlayın. Düşüğe sebep olan hormonlardan birisi progesteron olabilir. Bu durumda injeksiyon veya tablet halinde alınan progesteron hamileliğin ilk üç ayında kullanılmalıdır. Ne yazık ki, bu teknik eski araştırmalara dayandığından ne kadar etkili olduğu tartışılır.

4Kromozomlarınıza baktırın. Tekrarlayan düşükler kromozomal anormalliklerden kaynaklanabilir. Birden fazla kromozomal bozukluk düşüğe sebep olabileceği gibi bazılarının teşhisi daha kolaydır. Doktorunuzun yardımıyla kromozomal analiz yaptırarak önceki düşüklerin sebebini öğrenmeye çalışın. Kromozomal analizler hem siz hem eşiniz için yaptırılabilir.

  • Bazı analizlerin önceki düşüklerinizden kalan doku parçalarını gerektirdiğini unutmayın.
  • Birçok kromozomal problemin kaçınılmaz, beklenmedik ve tedavi edilemez olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

5Güncel ilaçlar ile ilgili doktorunuzla görüşün. Kadın doğum uzmanınız ile vitamin ve bitkisel katkılar da dahil olmak üzere reçeteli veya reçetesiz ilaçlar hakkında görüşün. Kullandığınız ilaçların hamile kalma ve hamilelik sürecinde güvende olmanızı sağladığından emin olun.

  • Doktorunuzun sormasını beklemeden ilaç ve tıbbi geçmişiniz hakkında kendisini bilgilendirin.
  • Aspirin ve ibuprofen gibi iltihaplanma engelleyici ilaçları hamile kalma veya hamilelik sürecinde kullanmaktan kaçının. Ağrı kesici olarak acetaminophen kullanmanız önerilir.

Bölüm2: Hayat Tarzını Değiştirmek

1Sigara ve alkolü minimuma indirin. Hamile kalamya karar veren anne adaylarının mümkün olduğunca sigara ve alkolden uzak durması gerekmektedir.

  • Aynı zamanda anne olmaya karar veren kadınların yasal olmayan uyuşturucu maddeleri kullanmaları da kesinlikle önerilmemektedir.
  • Sigarayı bırakmak uzun bir süreç gerektirebilir, ancak birçok kadın nikotin bantları ve sakızları yardımıyla süreci en kısa hale getirebilir.

2Vücudunuza gerekli katkıları alın. Sağlıklı bir hamilelik süreci için belirli katkı maddelerini kullanmak oldukça uygun oalcaktır. Dozaj ve kullanım önerileri için ilaca başlamadan önce mutlaka doktorunuz ile görüşün.

  • Hamilelik sürecindeki kadınlara önerilen katkılar arasında folik asit ve folik asit içeren vitaminler ile kalsiyum, demir ve D vitamini önerilir.
  • Vitamin karışımı içeren ve hamilelik sürecinde gerekli olmayan ekstra vitaminler bulunduran kompleks katkılardan kaçının.

3Yeterince dinlenin. Tekrarlayan düşükleri engellemek için bolca dinlenmek çok önemlidir. Vücudunuzun ihtiyacı olan kadar uyku almalı, doktorunuz tarafından tavsiye edildiği takdirde ise hamileliğin bir dönemini yatakta geçirmelisiniz. Fazla aktiviteden kaynaklı herhangi bir komplikasyon oluşursa, özellikle de tekrarlayan düşüklere sahipseniz, acilen tıbbi yardıma başvurun.

  • Hamileliğin ilk üç ayında fazladan 45 dakika- 1 saatlik uyku önerilir.
  • İkinci altı ayda ise günde sekiz saatlik uyku önerilir. İkinci üç ayda uyku ve sindirim problemleri baş göstermeye başlayacağından zorlanmalar olabilir.
  • Hamileliğin son aylarında ise anne adayının kendini yorgun hissettiği her anda dinlenmesi gerekir. Uyku düzensizliği artacağından yatak istirahatı ve kısa şekerlemeler önerilir.

Kaynak

Aslı Ece

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir