Ter Kokusu Nedenleri Nasıl Anlaşılır

Gündelik hayatımızı sıklıkla zorlaştıran ve kurtuluşu pek de kolay olmayan ter kokusu birçoğumuzun ciddi manada muzdarip olduğu bir konu. Peki, bir iş görüşmesine veya arkadaşlarınızla yemeğe çıktığınızda, toplu taşıma araçlarında, asansör gibi kapalı alanlarda ciddi anlamda rahatsızlık veren ter kokusunun kaynağında hangi sebepler yatıyor? Normal şartlarda kokusuz ter ürettiği bilinen insan vücudu nasıl oluyor da kimi zamanlar baş edemediğimiz bu durumla karşı karşıya bırakabiliyor bizleri? Ter kokusuna neden olabilecek bazı durumlarla ilgili derlediğimiz yazımız sizlere biraz da olsa hem durumu anlamak hem de önlemini almak adına yardımcı olacaktır diye umuyoruz.

Adımlar

ter-kokusu-neden-olur1Sıcaklık arttıkça terleme artıyor. Normal şartlar altında sıcaklık arttıkça veya fiziksel olarak sürekli hareket halinde olduğunuzda hipotalamus ter bezi hücrelerine salgılanma emri verir ve ter üretildikçe serinleme yaşarsınız. Bu sırada atılan terle beraber kötü bir koku da hissedersiniz.

2Bakteri kolonileri kötü kokuya sebep oluyor. Nemli ve sıcak bir bölge olduğundan genelde koltuk altı bölgesinde yaşayan bakteri kolonileri ter sıvısındaki protein ve yağlardan beslenerek burada kötü bir kokunun oluşmasına sebep olurlar. Bu kolonilerden kurtulmanın en basit yöntemi ise düzenli olarak ancak abartmadan koltuk altı bölgenizi su ve sabun ile temizlemektir.

3Zorlu egzersizler ter kokusunu artırıyor. Uzun süreli ve devamlı olarak uygulanan ağır egzersiz programları temelde terleme ile vücuttan yağ, toksin ve zararlı maddelerin atımını sağlarken yine bakterilerle bağlantılı olarak ancak bu kez vücudun birçok bölgesinden ter atımını amaçlar. Sonuç olarak da maalesef ki kötü bir ter kokusu doğar. Bunu önlemek sizin elinizde olmakla beraber spordan sonra alınan duş hem sağlığınız açısından hem de antrenmanı tamamlayıp vücudu dinlendirmek açısından doğru bir seçim olacaktır.

4Stres ter kokusunu tetikliyor. Sıraladığımız başlıklar arasında belki de baş edilmesi en zor olan ve kötü kokuya büyük oranda sebebiyet veren stresli durumlar geliyor. Stresi hissettiğiniz an vücudunuzda bambaşka bir mekanizma harekete geçer ve adrenalin ile kortizol hormonları kana karışarak kalp atışını hızlandırır ve terlemeye başladığınızı hissedersiniz. Vücudunuz bir anda ısınır ve oluşan ter her zaman kötü kokuludur.

Article Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir