Uçakta Kulak Basıncı Nasıl Önlenir

Uçakla seyahat ederken kulaklarınızın tıkanması kadar kötü bir şey yoktur. Bu çok rahatsız edici bir durumdur ve bazen acı verici bir kulak çınlamasına sebep olabilir. Uçuş sırasında değişen basınç, iç kulağınıza baskı uygular. Uçak havalanırken ya da inişe geçerken oluşan bu durumu su dalışlarında da gözlemleyebiliriz. Şanslısınız, bu kulak basıncını azaltacak birkaç ipucu yazının devamında sizi bekliyor.

Kulak Basıncını Önleme

1 Semptomları bilin. Belirtileri bilmeniz size nasıl davranmanız gerektiği konusunda yardımcı olacaktır. Uçak ile seyahat etmek, dalış yapmak ya da dağa tırmanmak gibi çevrenizdeki basıncın değiştiği durumlarda, kulak boşluğundaki basınç da değişir. Bu basınç değişimi çok ani olduğunda, vücudunuz basıncı dengeleyemeyebilir; iç ve dış basınç arasında farklılık gözlenir. Kulak boşluğu ve dış ortam arasında oluşan bu basınç farkı barotravma olarak adlandırılır ve rahatsız edici hatta bazen ağrılı bir kulak tıkanmasına sebep olur. İşte bazı belirtiler:

  • Kulakta ağrı ya da rahatsızlık hissi
  • Kulakta baskı ya da doluluk hissi
  • Kulak çınlaması
  • İşitmede değişiklik, uğultu, özellikle su altındayken işitmede azalma
  • Bazı durumlarda işitme kaybı, kanama ve kusma

2 Esneyin ve yutkunun. Bu rahatsız edici ya da ağrılı tıkanmayı önlemek için basınç farkının artmasını engellemeniz gerekmektedir. Esneme ve yutkunma kulağınızdaki östaki borusunu açacağı için dışardaki basınç ile kulağınızdaki basıncın eşitlenmesini sağlayacaktır.

  • Sakız çiğnemek, şeker emmek, bir şeyler içmek de yutkunmaya yardımcı olacaktır.

3 Değişen dış basınca karşı basınç yaratın. Bunu yapmak çok kolaydır. Ağzınızı kapatın ve parmaklarınızla burnunuzu sıkın. Yavaşça nefes vermeye çalışın. Havanın gidecek yeri olmadığı için östaki borunuza baskı uygulayacaktır ve basınç farkı dengelenmiş olacaktır.

  • Nefes vermeye çalışırken çok dikkatli olmalısınız. Hızlı bir şekilde denemeniz ağrıya sebep olabilir. Daha kötüsü kulak zarınıza zarar verebilirsiniz. Kulaklarınıza fazla basınç uygulanmaması için fazla yüklenmeyin.
  • Bunu birkaç kez tekrarlayın, özellikle uçak havalanırken ya da inişe geçerken.

4 Kulak tıkacı kullanın. Bu kulak tıkaçları özellikle basınç farkını gidermek için üretilmektedirler. Çevrenizdeki basınç artarken ya da azalırken kulaklarınızın etkilenmesini önlerler.

  • Kulak tıkaçlarını, havaalanlarındaki eczanelerden ya da süpermarketlerden temin edebilirsiniz. Tamamen işe yaramayabilir ancak basınç farkını azaltıp rahat etmenizi sağlayacaktır.

5 Uçak ile yolculuk etmeden önce hasta iseniz tedavi olun. Barotravma, soğuk algınlığı ile oluşan sinüzit ya da burun tıkanıklığı gibi durumlarda daha çok ortaya çıkmaktadır. Alerji ya da hastalık nedeniyle östaki borusu zaten kapalı olduğu için basınç değişiminden daha çok etkilenecektir. Sinüs boşluklarında ya da burunda tıkanıklık hissediyorsanız tıkanıklığı giderici bir ilaç kullanın.

  • Sudafed gibi soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon ilaçları, burun ve sinüs tıkanıklıklarını açmak için en iyi ilaçlardır. Prospektüste anlatıldığı gibi ya da doktor kontrolünde kullanmanız iyi olacaktır.
  • Çocuklar için üretilen burun spreylerini de kullanabilirsiniz. Çocuklara özel formül, östaki borunuzu açacaktır ve bunu yaparken çok fazla dozda ilaç almamış olursunuz.
  • Dalış öncesi ya da dalış anında bu ilaçları kullanmayın. Su altında vücut metabolizması farklı çalıştığı için bu riskli bir davranış olabilir.
  • Tıkanıklık kötü durumdaysa ve ilaç fayda etmiyorsa, uçak seyahatini ya da dalışınızı ertelemeniz yararınıza olabilir. Özellikle geçmişte barotravma ile karşı karşıya kaldıysanız, uçuşu daha iyi hissettiğiniz bir zamana ertelemek akıllıca olacaktır.

Kaynak

http://www.wikihow.com/Prevent-Your-Ears-from-Popping

Ayşegül Karakaya

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir