Nasıl Yazar Olunur

İlham Alın

1Ne yazmak istediğinize karar verin. Yaratıcı yazma alanı belli bölümlere (kurgu, edebiyat, yaratıcı düz yazı gibi) ayrılır. Hatta özelleştirilmiş türler de (bilim kurgu, gizem, deneysel…bu liste uzar gider) vardır. Ne tür yazılar yazmak istediğinize karar verin. En iyi yazınız içinizdeki tutkulardan ortaya çıkacaktır. Tutkunuz yazınıza aktarıldığında ise okuyucuların ilgisini çekecektir. Bireysel yazı projenize olan tutkunuz güçlü bir başlangıç noktası olacaktır.

  • Kendinizi sadece bir alanda yazmak için sınırlandırmak zorunda olmadığınızı unutmayın. Çoğu yazar iç dünyasını dışar vurur ve keşfe çıkar. Yaratıcı ve kurgusal olmayan yazılarını yayımlarlarken, diğer yandan yaratıcı makaleler de yazıyor olabilirler. Belki de yazdıkları kısa hikayeler içerisine şirrler de ekliyor olabililer.

2Kendinize bir rutin belirleyin. Yazmak için kendinize özel zaman, mekan ve atmosfer belirleyin. Bu rutini belirledikten sonra beyninizin yaratıcı bölümü benzer durumlarda çalışmaya başlayacaktır. Göz önüne almanız gerekenler şunlardır:

  • Gürültü: Bazı yazarlar sessizlikten hoşlanırken, bazıları ise yaratıcılıklarını ortaya çıkarmak için müzik dinlerler, bazıları ise fikir edinmek için yanlarında bir arkadaş isterler.
  • Zaman: Bazı yazarlar uyumadan önce fikirlerini yazıya dökerler. Bazıları ise sabahın erken saatlerinde kimse uyanmamış olduğu için daha üretici olurlar. Bazı yazarlar rahatsız edilimekten hoşlanırlar ve bu sebeple kahve molasında çalışırlar. Bazı yazarlar ise rahatsız edilmeksizin uzun süre yazı yazarlar, haftasonlarını yazı yazmaya adarlar.
  • Mekan: Sabit bir bina, oda, hatta sandalye belirlemek yazma sürecinize yardımcı olabilir . Bu rutin, beyninizin daha yaratıcı bir şekilde çalışmasını sağlar.

3Okuyun ve öğrenin. Hoşunuza giden şeyleri okuyun ve inceleyin. Bu yazıları neyin etkili yaptığını saptamaya çalışın. En sevdiğiniz şiirin yapısını, en sevdiğiniz romandaki karakterlerin gelişmini inceleyin. Mükemmel bulduğunuz bir cümleyi düşünün ve yazarın neden cümleyi o şekilde kurduğu, neden özellikle o kelimeyi seçtiğini düşünün.

  • Kendinizi tek bir yazınsal alanla sınırlamayın. Yazma deneyiminizi zenginleştirmek için, keşfe çıkmalısınız. Fantastik yapıtları sevmiyor olabilirsiniz, ancak insanlar bir sebepten dolayı fantastik kitaplar yazıyor ve okuyorlar. Şu mottoyu aklınızın bir köşesine yazın: “Yazmak için okuyorum, ilham almak için okuyorum”.

Kaynak

  • http://www.denisdutton.com/bad_writing.htm
  • http://www.wikihow.com/Become-a-Writer
  • http://opinionator.blogs.nytimes.com/2012/07/02/semicolons-a-love-story/?_r=0

ece toprakçı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir