Yazın Nasıl Serinlenir

Yaz sıcaklarında eğer gerekli önlemleri almazsanız kolaylıkla hastalıklara yakalanabilirsiniz. Dışarıda veya içeride fark etmeksizin, hava sıcaklığı ve neminden haberdar olup vücudunuzun bu duruma tepkisini ön görmeniz gerekir. Eğer sıcaklıkla ilgili rahatsızlıklardan korunmak istiyorsanız bazı adımları takip ederek yazı oldukça serin atlatabilirsiniz.

Bölüm1: Güneş’ten Uzak Durmak

1Zamanınızı iç mekan aktivitelerinde harcayın. Klima ne yazık ki her evde bulunan bir konfor değil. Eğer sizin evinizde de klima yoksa, olan yerlere gitmek üzerine planlar yapın. Özellikle günün en sıcak saatleri olan öğle saatlerinde klimalı alanlarda bulunmaya gayret edin.

  • Arkadaşlarınızla beraber bir restoranda öğle yemeği yiyin.
  • Kütüphanede kitap okuyun veya ders çalışın.
  • Alışveriş merkezinde gezinin.
  • Müze ziyareti yapın.
  • Sinemaya gidin.

2Vücudunuzu koruma altına alın. Eğer dışardaysanız, gölge olmayan alanlarda çok fazla zaman harcamayın. Bir ağacın serinletici etkisi günde 20 saat çalışıp on odaya etki edebilecek bir klimanın serinletici etkisine denktir. Ağaç, şemsiye, tente veya verandaların altına girerek kendinizi güneşten koruyun.

3Esintili yerler bulun. Eğer suya yakın yerlerde yaşıyorsanız, buralarda hafif rüzgar elde etme şansınız olacaktır. Eğer böyle bir alana ulaşma imkanınız yoksa, aynı etkiyi yaratması için bir vantilatörden de yardım alabilirsiniz.

Bölüm2: Yeterince Su Almak

1Her on beş dakikada bir su tüketin. Sıcak yaz günlerinde her on beş dakikada bir yaklaşık bir bardak su tüketmeniz gerekir. Eğer normalde çok da su tüketen biri değilseniz, bu durum size başta garip gelebilir. Fakat, eğer öğle ve akşam yemeklerinde tükettiğiniz gazlı içecekleri su ile değiştirirseniz, bu iş sizin için oldukça kolaylaşacaktır.

2Kafeinden kaçının. Kahve, çay ve soda gibi kafein içerikli ürünler vücudunuzdaki su miktarını ciddi anlamda düşürür. Bu içecekleri günlük beslenme düzeninizden tamamen çıkarmanız gerekmez ancak günde bir veya iki adet tüketerek kısıtlayabilirsiniz.

3Sporcu içecekleri tüketin. Bu ürünler vücuttaki su miktarını artırma amaçlı üretilir ve içeriğinde elektrolitler bulunur. Bu sayede terlemeyle kaybettiğiniz mineralleri tekrar kazanabilir ve su dengenizi tekrar sağlayabilirsiniz. Ayrıca, eğer suyun tadını beğenmiyorsanız, sporcu içeceklerinin birçok seçeneği olduğunu unutmayın.

Bölüm3: Sıcakla Başa Çıkmak

1Açık renkli kıyafetler giyin ve şapka takın. Bu sayede güneş ışığını yansıtabilirsiniz. Koyu renkli kıyafetler güneş ışığını soğurur ve sıcağı hapseder, bu sebeple vücut sıcaklığınız artar.

2Bez ve keten kıyafetler tercih edin. Hafif kıyafetler serinlemeniz için birebir çözüm. Tabi eğer deniz kenarında veya evdeyseniz, minimal kıyafetler giymeyi tercih edebilirsiniz. Fakat eğer acele içerisindeyseniz, sipariş yetiştiriyor veya işe gidiyorsanız keten, koton veya ipek ürünleri tercih etmeniz uygun olacaktır. Kıyafetlerinizin bol ve havadar olmasına özen gösterin.

3Gün içerisinde dinlenin. Sıcaklık sizi soğuk havalarda olduğunuzdan daha yorgun hissettirir. Bu nedenle gün içerisinde gölgelikli bir alanda dinlenmek için zaman ayırın ve vücut sıcaklığınızın düşmesini sağlayın.

4Limitlerinizi bilin. Gün içerisinde dinlenme şansınız olmayabilir. Eğer dışarıda çalışıyor veya yazın gün içerisinde spor yapıyorsanız, sınırlarınızın farkında olmanız gerekir. Gün boyunca yeteri miktarda su içtiğinizden emin olun- aktivitenin dışındaki zamanlarda da su tüketmeye gayret edin. Eğer dinlenmek için bir fırsatınız olursa, gölgeli bir alan bulun. Kendinizi kötü hissettiğiniz an, güneş ışığının vuruğu alandan uzaklaşın. Herhangi bir mide bulantısı, baş ağrısı veya karın ağrısı hastalık belirtisi olabilir.

Kaynak:

  • https://www.britannica.com/science/breeze/images-videos/When-the-valley-floor-warms-during-the-day-warm-air/111214
  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_avoiding_dehydration
  • http://www.wikihow.com/Stay-Cool-During-the-Summer

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir