Zatürre Sonrası Akciğerler Nasıl Güçlendirilir

Zatürre olmak çok korkunç ve zorlu bir sınav olabilir. Sağlığınızı iyileştirdikten sonra solunumunuzu ve yaşamınızı kontrol altına almak için akciğerlerinizi güçlendirmeniz önemlidir. Zatürre sonrası akciğerlerinizi nasıl güçlendireceğinizle ilgili ipuçları için 1. Adıma gidin.

Nefes Alma Egzersizleri Yapma

1Derin nefes almaya çalışın. Derin nefes almak kayıp akciğer kapasitesinin iyileşmesine yardımcı olur. Oturma veya ayakta durma pozisyonunda başlayın. Ellerinizi belinize koyun ve rahatlayın. Mümkün olduğunca fazla havayı içinize çekin. Akciğerlerinizin maksimum kapasitesine ulaştığınızda nefesinizi 5 saniye boyunca tutun. Mümkün olduğunca nefesi dışarı verin. Yavaşça nefes aldığınızdan ve akciğerlerinizi tamamen veya sağlık düzeyinizin izin verdiği kadar boşalttığınızdan emin olun.

  • İşlemi her sette 10 kere tekrarlayın. Gün boyunca 3-4 set derin nefes egzersizi yapılması önerilir.

2Büzük dudak solunumu yapın. Dudaklarınız büzülmüş haldeyken solunumu gerçekleştirin, karbondioksit miktarını azaltırken akciğerlerinizin oksijen alımını artırmaya yardımcı olur. Tüm vücudunuzu rahatlatarak başlayın. Bunu oturma ya da ayakta durma konumda yapabilirsiniz. Burnunuzdan 3 saniye boyunca nefes alın. Nefesinizi vermeden önce, dudaklarınızı sanki birini öpecekmiş gibi büzün. Nefesinizi 6 saniye kadar bir süre büzülmüş dudaklarınız arasından dışarı verin. Yavaşça nefes alın ve nefes verin. Havayı akciğerlerinize girip çıkması için zorlamayın.

  • İşlemi tekrarlayın. Büzük dudak solunumu, hastanın nefes darlığı olduğunda yapılır. Bu nefes egzersizi, nefes darlığı azalana kadar tekrar edilmelidir.

3Diyaframınızdan nefes almayı deneyin. Diyafram, havayı akciğerlerden içeri iten ve dışarı çıkaran kastır. Başlamak için sırt üstü yatın ve dizlerinizi eğin. Elinizden birini karnınıza, diğerini göğsünüze koyun. Derin bir nefes alın. Üst göğüs boşluğunun hareket etmeyeceğinden emin olarak göbeğinizin ve göğüs kafesinizin yükselmesine izin verin. Diyafram solunumunda üstesinden gelmeniz gereken zorluk budur. Nefes almanız yaklaşık 3 saniye sürmelidir. 6 saniye boyunca nefesinizi dışarı verin. Solunumunuzu daha iyi kontrol etmek için dudaklarınızı da büzmeniz gerekir.

  • Bütün işlemi tekrarlayın. İlk başta, bu egzersiz sizin için zor olabilir. Bununla birlikte, bu egzersizin daha fazla uygulanması ve tekrarlanması diyaframınızı eğitecek ve sonunda akciğer kapasitenizi artıracaktır. Zaman geçtikçe, diyafram solunumu daha kolay hale gelecektir.

4Öksürük solunumu uygulayın. Öksürük refleksini tetikleyerek solunum yapmak, bakterileri ve solunum salgılarını ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır. Eğer yataktan kalkamıyorsanız, oturun veya yatağın başını kaldırın. Rahatlayın ve kendinizi hazırlayın. Bu egzersizi yapmak için aşağıdaki adımları takip edin:

  • Adım 1: 3 ila 5 derin nefes egzersizi yapın. Nefesinizi, büzük dudak egzersizi ve diyafram solunum egzersizi ile birleştirin. Öksürüyormuş gibi havayı dışarı doğru itin. 3-5 tur derin nefes aldığınızda, ağzınızı açın, fakat nefesinizi dışarı henüz vermeyin. Nefesinizi tutmanız, göğsünüzü ve karnınızı sıkmanız gerekir.
  • Adım 2: Havayı akciğerlerinizden hızlı bir şekilde çıkarmaya zorlayın. Bunu doğru bir şekilde yapmış iseniz, solunum yolunuzda sıkışan öksürük refleksini ve gevşetilen salgıları ortaya çıkaracaksınız. Balgam çıkarsa tükürüp tüm prosedürü tekrarlayın.

Kaynak

  • http://www.pdr.net/browse-by-consumer-monograph-name/
  • http://www.cpmc.org/learning/documents/pneumonia-ws.pdf
  • http://www.wikihow.com/Strengthen-Your-Lungs-After-Having-Pneumonia

Cemre Dinsel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir