Aylık Anne Karnındaki Bebek Gelişimi Nasıldır

Hamile olan anne adayları bebeğin anne karnındaki gelişim sürecini merak etmekte ve bu konuda araştırmalara girmektedir. Anne adayları arasında en çok merak edilen 8. ay ve 9. ay anne karnındaki bebek gelişimidir. Bu aylarda 28. ile 32. haftalar ve 32. ile 36. haftalar yaşanmaktadır. Anne karnındaki bebeğin en yoğun hissedildiği dönem işe 19. ile 23. haftalar arasındadır. Bu haftalar arası hamileliğin 6. ayına denk gelmektedir. Şimdi hamileliğin 1. ayından 9. ayına kadar olan süreçte neler olup bittiği Aylık anne karnındaki bebek gelişiminin nasıl olduğuna detaylıca bakacak olursak:

Bölüm1: Hamileliğin 1.Ayında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi

1Esasında hamileliğiniz henüz başlamamıştır. Bu ay hamileliğin birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü haftalarını kapsayan bir aydır. Bu dönemde anne adayının vücudunda hamilelik için ilk hazırlıklar yapılmaya başlanır.

2Folikül oluşmaya başlar. Anne adayının sağ veya soldaki yumurtalıklarında bir yumurta hücresi etrafında sıvı biriktirerek olgunlaşmaya başlar. İşte bu olgunlaşan yapıya folikül denir.

3Folikül bir süre sonra çatlar.Folikül belli bir dönemde içindeki yumurta hücresini serbest bırakmak amacıyla çatladığında yumurtlama gerçekleşmiş olur.

4Yumurta hücresi serbest kaldıktan hemen sonra Fallop Tüpü adı verilen kanallardan birine girer. Yumurta hücresi bu Fallop tüpünün içerisine gelmiş olan spermlerden birini bulursa döllenme işlemi gerçekleşmiş olur.

5Döllenmenin gerçekleşmesiyle birlikte anne adayından gelen yumurta hücresi ile spermler birleşmiş ve embriyo meydana gelmiştir. Embriyonun oluşmasıyla birlikte 1 hücre bölünerek 2 hücre olur, sonra 2 hücre bölünerek 4 hücre olur, bu şekilde 8,16,32,64,128 olarak kanalın içerisinde çoğala çoğala gider.

6Bölünerek çoğalan hücreler kanalın içinde ilerleyerek rahim içerisine yerleşmeye başlar. Bu yerleşme evresi hamileliğin ortalama 3. haftasına denk gelir. Yani 1. ayın dolmasına 1 hafta kala bu işlem gerçekleşir.

aylik-anne-karnindaki-bebek-gelisimi-nasildir7Ay sonuna gelindiğinde bebek rahim içerisine yerleşir. Anne karnındaki bebek 4-4.5 haftalık olduğunda artık rahim içerisine yerleşmiş olur. Bu süreçte Beta HCG hormonu salgılanmaya başlar. Bu hormon salgılanmaya başladığı anda kanda gebelik testi yapılırsa bu testin sonucu pozitif çıkar. Bundan bir süre sonrada idrardan yapılan test pozitif çıkar.

İpuçları:

  • Hamileliğin 1.(birinci) 2.(ikinci) 3.(üçüncü) ve 4.(dördüncü) haftasını içeren 1. ayında adet gecikmesi yeni yeni olmaya başlar. Bu ayın sonlarına doğru idrardan ve kandan gebelik testleri yapılabilir. Kan aldırma süreci biraz daha stresli olduğundan dolayı genelde idrardan yapılan gebelik testi tavsiye edilmektedir. İdrardan yapılan testler genelde adet gecikmesinin olmaya başlamasından itibaren 4-5 gün sonrasında sonuç verir. İdrardan yapılan test sonucunda pozitif çıkarsa bebek henüz aşırı küçüktür ve ultrasonla görülme şansı yok denecek kadar azdır.

Kaynak:

Article Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir